середа, 30 травня 2018 р.

Воображаріумм: мрії, втілені у ювелірному мистецтві.


Воображаріумм: мрії, втілені у ювелірному мистецтві.
Пошук власного, індивідуального й неповторного стилю завжди змушував і жінок, і чоловіків підбирати прикраси, які б якнайкраще втілювали їхню внутрішню суть, а також пасували до певного одягу, відповідали конкретному настрою або ж демонстрували увагу до певних подій. Здавна прикраси втілювали не лише декоративну, а й захисну фізичну і сакральну функції. Природні мотиви завжди були одними з найбільш улюблених та розповсюджених в ювелірному мистецтві всіх країн та народів. Зокрема, до наших часів збереглися численні зображення рослин і тварин. Згадуючи провідні музейні колекції світу, варто назвати знамениті єгипетські прикраси із зображеннями стилізованих рослин, тварин та комах; грецькі прикраси, на яких реалістично передані певні рослини і тварини, скіфські коштовності, що втілюють радше узагальнені образи представників рослинного й тваринного світу.
Сучасні художники-ювеліри також звертаються до природних форм, втілюючи у своїх виробах стилізовані або реалістичні зображення рослин, тварин, комах. Я хочу ознайомити читачів із творчістю майстерні ювелірного мистецтва «Воображаріумм», основним спрямуванням якої є використання натуральних об’єктів для своїх виробів. Вони створюють унікальні прикраси, основою для яких виступають природні матеріали: необроблені мінерали, рослини, квіти, комахи. За допомогою гальваніки органічні об’єкти вкриваються шаром міді, застигаючи таким чином на десятиліття й стаючи твором мистецтва. Концепції прикрас базуються на візуальному втіленні філософської ідеї єдності людини і природи, нерозривного синтезу природи і мистецтва. Майстри створюють як самостійні прикраси, так і аксесуари до одягу та сумок. З металів майстри  найчастіше використовують мідь, яка чудово пасує до всіх мінералів й досконало огортає природні форми.
Розглянемо докладніше їхні вироби, основою для яких стали натуральні квіти, листя, мушлі. Гальванічне покриття дає змогу відтворити найдрібніші деталі й певні природні дефекти, які ще сильніше підкреслюють відчуття реалістичності, ілюзорної точності передачі об’єкту. Зокрема, прикраси із орхідеями базуються на підборі квітів різного розміру, різних видів. Такий же підхід використали автори і для перснів із фіалками: тендітна квітка складної будови застигла в металі, навіки зберігаючи свою витонченість й досконалість. Після гальванічного покриття квітка немов стає втіленням відразу двох складових – природи й мистецтва, опиняється на грані між реальністю й фантазією. 








Аналогічний принцип застосовують майстри для створення композицій з жолудів та дубового листя. Варто зазначити, що жолудь став символом могутності, сили та справедливості; з давніх-давен дуб ототожнювався із божествами грому і блискавки. І в античній, і в слов’янській міфології дуб був символом верховних богів – Зевса й Перуна. Античні прикраси з зображеннями жолудів та дубового листя представлені у колекціях Музею історичних коштовностей України, Британського музею, Музею витончених мистецтв у Бостоні, та ін.. Повертаючись до виробів майстрів «Воображаріумм», можна відзначити вміння не просто використати створені природою форми, а й художньо поєднати їх в цілісну композицію: дрібні листки перекривають крупніші, жолуді виступають основними, концентруючими елементами або лише визирають з-під листя, корегуючи його форму. 



Комплект «Гриби» базується на витончених формах крихітних поганок, які ростуть невисоким кущиком. Складні структури елементів демонструють можливості гальваніки, яка здатна відтворити фактично будь-який об’єкт. 




Сережки «Кленове листя» ідеально розкривають мікробудову листка з усіма його крупними і зовсім мініатюрними прожилками.  

Складні кольє поєднують численні елементи: листя різних рослин, жолуді, квіти, насінини. Саме такий «букет» являє собою кольє «Лісова панна», у якому представлені типові зразки вітчизняної флори. 


А кольє «Кораловий риф» представляє розмаїття морських глибин – мушлі, морські зірки, водорості. Мідні елементи додатково штучно зістарені і доповнені кристалами білого кварцу, який ніби виринає з глибинних заростей.    

Окрім натуральних форм майстри використовують також зіставлені, а саме: сережки у вигляді метеликів зіставлені з насінин клену, декоративних намистин і елементів з дроту. Такий синтез демонструє вміння не лише створювати мистецькі твори з природніх елементів, а й навпаки – формувати природні об’єкти за допомогою штучних предметів. 


Подібні сережки під назвою «Молькі» додатково зістарені – зеленуватий наліт, характерний для міді, створює ілюзію старовини й певної містичності.  
  
Вироби майстрів «Воображаріумм» вражають своєю високохудожньою оригінальністю, змістовною насиченістю та технічною витонченістю. Передача краси природних творінь засобами ювелірного мистецтва завжди була, є і буде найкращим прикладом взаємодії людства й довколишнього світу.  

Для ілюстративного ряду використано фото з електронних ресурсів:
1. https://www.instagram.com/voobrajariumm_art/ 
2. https://www.facebook.com/voobrajariumm/ 

Немає коментарів:

Дописати коментар